De vrouw in het wit (Dutch Edition) by Wilkie Collins,Joop Wigman

By Wilkie Collins,Joop Wigman

'Dit is het verhaal van wat het geduld van een vrouw kan verdragen, en van wat de vastberadenheid van een guy kan bereiken.'
'De vrouw in het wit' used to be een doorslaand succes toen het verscheen in 1860 en heeft sindsdien niets aan kracht verloren; vanaf het second dat 'de vrouw' in een maanverlichte nacht verschijnt aan Walter Hartright, wordt de lezer geboeid door de mysterieuze verwikkelingen rond de jonge Laura Fairlie en vele andere meesterlijk getekende en onvergetelijke karakters.

Wilkie Collins (1824-1882) used to be een tijdgenoot en vriend van Charles Dickens. Zijn roman 'De vrouw in het wit' is een hoogtepunt uit de Victoriaanse literatuur en wordt beschouwd als een van de eerste thrillers uit de historie.

'The lady in white' verscheen in het jaar 1859 als roman in afleveringen in het tijdschrift all of the 12 months around, dat kort tevoren used to be opgericht door Charles Dickens. Het was once de tweede roman die in dat tijdschrift verscheen, na A story of 2 towns van Dickens zelf. De verkoop van het tijdschrift steeg met sprongen in de periode dat Collins' roman erin verscheen. Lange rijen vormden zich voor de verkooppunten en Gladstone zei een theatervoorstelling af om het verhaal te kunnen lezen. Collins used to be in één klap een beroemdheid en werd door sommigen beschouwd als een serieuze rivaal voor zijn vriend Dickens.

Het plot van 'De vrouw in het wit' is deels gebaseerd op de werkelijk voorgevallen geschiedenis van de Franse Markiezin de Drouhault, die tijdens een reis werd gedrogeerd en onder een valse naam in het gevang werd gezet. Aangezien males veronderstelde dat ze used to be overleden, erfde haar broer haar vermogen. De markiezin zag na twee jaar gevangenschap kans een short te schrijven naar een kennis, en de zaak werd alsnog opgelost. Met dit ruwe materiaal was once de succesroman die 'De vrouw in het wit' zou worden uiteraard nog niet geschreven. Collins werd hogelijk geprezen als een meester in de constructie van geraffineerde plots. Hij moest hierbij ook rekening houden met de bijzondere vereisten die publicatie in afleveringen met zich meebracht: iedere aflevering moest eindigen op een wijze die de spanning vasthield en used to be gebonden aan een aantal pagina's.

De roman ontrolt zich zorgvuldig en gestaag in de verhalen (in totaal zijn er veertien) die worden verteld door de verschillende hoofdpersonen: In de eerste plaats Walter Hartright, de eenvoudige tekenleraar die zijn hart verliest aan de mooie Laura Fairlie; dan is er Marian Halcombe, Laura's verstandige halfzus; familienotaris Gilmore; heer des huizes Frederick Fairlie en final yet no longer least de doortrapte Italiaanse count number Fosco; stuk voor stuk karakters die door Collins op meesterlijke wijze worden getekend. Ieder van chicken kent een deel van de waarheid omtrent het sluwe bedrog waarvan Laura Fairlie het slachtoffer is, en het komplot wordt stukje bij beetje aan de lezer onthuld.

Show description

Read Online or Download De vrouw in het wit (Dutch Edition) PDF

Best historical mysteries books

Den Löwen zum Fraß: Ein Fall für Marcus Didius Falco (German Edition)

Ein neuer Fall für Falco, den ersten Detektiv der Weltgeschichte! Diesmal soll der gewitzte Schnüffler zunächst nur den Tod eines Löwen aufklären, der in der römischen enviornment so manchen unglücklichen Gladiator auf dem Gewissen hat. Doch dann passiert ein "richtiger" Mord, und Falco muss einmal mehr seinen Mut und seinen Witz unter Beweis stellen.

Circle of Terror

Milwaukee Police Detective Declan Tomczyk, a former Marine Corps officer, is dispatched to enquire the dangerous and desecration of headstones at an area cemetery. at first chalked up because the handiwork of Halloween pranksters, it turns into something but if his friend and previous squad associate is significantly injured.

The Purple Flame and Other Detective Stories

Frederick Irving Anderson (1877-1947) has proven probably the best mastery of the yankee brief detective tale . . . in ingenuity, command of plot, and the conscientiously built-in backgrounds of his paintings. So wrote the nice secret critic and historian, Howard Haycraft, in 1941. Ellery Queen further that his kind is wealthy intimately and double-rich in expression.

Il commesso viaggiatore (Italian Edition)

«Il miglior scrittore di gialli dei Paesi nordici. »The Times«Indriðason riempie il vuoto lasciato da Stieg Larsson. »USA Today«Meraviglioso; il migliore scrittore vivente di mistery»The Guardian«L’Islanda ha trovato il suo Mankell. .. Assolutamente nordico, un narratore che rappresenta un marchio di grande qualità.

Extra info for De vrouw in het wit (Dutch Edition)

Sample text

Download PDF sample

Rated 5.00 of 5 – based on 6 votes